całe krewetki na patelni

Krewetki mają lekko słodkawy smak. Najmniej aromatu mają krewetki świeżo złowione. Dlatego łowcy krewetek zostawiają się po znalezieniu na kilku dni, zupełnie jak myśliwi wywieszają swoje zdobycze na hakach, aby nabrały smaku. Świeże krewetki trudno jest obrać z pancerzyka – to kolejny powód, dla którego niekoniecznie najlepiej jest jeść krewetki bezpośrednio po złowieniu. Krewetki, które sprzedawane są przez przetwórnie w formie gotowej do zjedzenia, muszą przejść przez maszynę do obierania – w dzisiejszych czasach nie robi się tego ręcznie. Mięso łatwiej odchodzi od pancerza, gdy krewetka odleży kilka dni.

Smak krewetki zależy od miejsca jej złowienia

Na to, jaki smak ma krewetka, wpływa oczywiście miejsce, z którego została złowiona. Zupełnie inny smak mają krewetki złowione na północnym Atlantyku od tych złowionych w Zatoce Meksykańskiej. Te pierwsze: garnele z Atlantyku są dość słodkie i twarde. Krewetki poławiane przy wschodnim wybrzeżu Florydy natomiast mają twarde pancerzyki i smakują jak homary. Krewetki królewskie są bardzo delikatne i słodkie w smaku – bardzo przypominają smak małży. Wyławia się je z dużych głębokości (ok. 350 m), z dna szelfu kontynentalnego. Słodka jest również krewetka nakrapiana północna, określana obiektywnie jako najsłodszy rodzaj krewetek. Ciekawe są też brązowe krewetki żyjące na piaszczystym dnie. Ze względu na to, że żywią się algami, są niesamowicie zdrowe dla człowieka. W tym przypadku ich smak jest ostry. O tym, jak smakuje krewetka, można dowiedzieć się jednak smakując ich bez intensywnych dodatków smakowych. Jeśli kupimy krewetkę mrożoną, w panierce, a do dania dodamy dużo sosu i czosnku, praktycznie nie wyczujemy różnicy między najbardziej nawet odległymi smakowo rodzajami krewetek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *