Amerykańska kuchnia jest jedną z najmocniej spopularyzowanych na całym świecie. Niemal codziennie obserwujemy ją w mediach, filmach i serialach, tworząc jej mniej lub bardziej realny obraz. Jak jednak pokazuje praktyka, jedzenie w USA to coś więcej niż stereotypowe hamburgery i inne dania fast-food. W końcu państwo to składa się z obywateli każdej narodowości…
- Jedzenie w USA – czego można się spodziewać?
- Popularne potrawy kuchni amerykańskiej.
- Kuchnia amerykańska – wady i zalety.
Stany Zjednoczone Ameryki to wyjątkowy, wielokulturowy kraj. Wszystkim mieszkańcom i turystom gwarantuje moc atrakcji, piękne miejsca do zwiedzania, ale również nietuzinkową kuchnię – złożoną z dań uważanych powszechnie za symbol USA. Są to potrawy i produkty pochodzące z praktycznie każdego zakątka świata (w sklepach znajdziemy między innymi specjalny rodzaj kiełbas, nazywanych dosłownie “kiełbasa”), co zapewnia nam niemal nieograniczone możliwości i doznania smakowe.
Jedzenie w USA – czego można się spodziewać?
O jedzeniu w USA przyjęło się sądzić, że ogranicza się ono do hot-doga kupionego w budce ulicznej, hamburgera lub pizzy. I choć rzeczywiście fast-foody są bardzo popularne za oceanem, znajdziemy tam także inne, nie mniej pyszne potrawy będące mieszanką rozmaitych stylów i smaków.
Amerykanie lubują się przede wszystkim w kuchni mięsnej, dość tłustej, raczej mało dietetycznej. Ubóstwiają też desery i wszelkiego rodzaju słodycze. Są to więc posiłki o wyrazistych smakach, lecz nie do końca zdrowe – spożywanie ich regularnie przez dłuższy czas bez wątpienia doprowadziłoby do nadwagi i ogólnego pogorszenia się stanu zdrowia.
Trudno jednak wyobrazić sobie wizytę na Manhattanie bez skosztowania tamtejszej pizzy, smażonych skrzydełek czy popularnych pancakesów oblanych syropem klonowym.
Popularne potrawy kuchni amerykańskiej
Określone potrawy typowo amerykańskie potrafią zadziwić różnorodnością smaków i oryginalnością. Powszechnie zdarza się, że raz próbując konkretne danie, pokochamy je miłością bezgraniczną i zapragniemy przygotowywać we własnej kuchni. Tego typu jedzenie w usa to przede wszystkim (wyłączając powyższe):
- Mac & Cheese – jest to prosta zapiekanka złożona z makaronu i sera. Co ciekawe, ser jest jednym z najczęściej wykorzystywanych dodatków w USA. Amerykanie urozmaicają nim wiele posiłków.
- Buffalo wings – wbrew nazwie, danie to nie ma nic wspólnego z wołowiną (prawdopodobnie odnosi się do nazwy miasta, z którego wywodziła się pomysłodawczyni potrawy). To skrzydełka kurczaka smażone na głębokim tłuszczu. Buffalo wings są pochodzenia wyłącznie amerykańskiego.
- szarlotka – doskonale znany deser w Europie. Amerykanie ubóstwiają go i powszechnie serwują.
Kuchnia amerykańska – wady i zalety
Faktem jest, że świeże warzywa i zdrowsze alternatywy przygotowywania posiłków raczej nie są pierwszym wyborem Amerykanów, co dotyczy potraw popularnych (praktycznie wszystkich). Mieszkańcy oraz turyści, którym zależy na diecie lekkostrawnej, nie aż tak kalorycznej, niejednokrotnie muszą udawać się do specjalnych restauracji i marketów, przeznaczając na zakupy większe środki. Hot-dogi czy hamburgery są po prostu tańsze, co zwłaszcza w dużych miastach odgrywa kluczową rolę.
Nie oznacza to jednak, że jedzenie w USA jest tylko i wyłącznie drogie i niezdrowe. W naszym zasięgu pozostają fantastyczne dania rodem z kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Serwowane w lokalach prowadzonych przez wykwalifikowanych kucharzy (często o narodowości odpowiadającej danej kuchni) zachwycą niejedno podniebienie.